Parkinson rollator tegen freezing helpt om er op uit te blijven trekken

Rollz Motion Rhythm

 

Rollator voor mensen met parkinson

 

Deze parkinson-rollator is een gespecialiseerde versie van de zeer stabiele Rollz Motion rollator, die door mensen met parkinson erg gewaardeerd wordt. Een rollator als deze helpt om weer vertrouwen in eigen kunnen op te bouwen. En daardoor weer zelf naar buiten te durven gaan.

 

Deze rollator is ontwikkeld voor mensen met een verstoord looppatroon. Dat komt voor bij de ziekte van parkinson. Ook bij mensen met MS kan het loopritme verstoord zijn. Of bij mensen die een beroerte hebben gehad. In zulke situaties stimuleren de ritmische cues van deze rollator een regelmatig loopritme.

Parkinson rollator, Rollz Motion Rhythm met drie cues en app om de looppatronen in te stellen

Last van freezing?

 

Loopstoornissen kunnen erg hinderlijk zijn voor mensen met parkinson. Bijna de helft van de parkinsonpatiënten heeft last van freezing. Dan lijkt het of de voeten aan de grond vastgeplakt blijven zitten en is het moeilijk om uit zo’n verstarringsmoment te komen.

 

In de loop van het ziekteproces kunnen de volgende symptomen ontstaan: voorovergebogen lopen, kleine, schuifelende passen en minder hoog optillen van de voeten. Daarbij gaan bewegingen langzamer en onregelmatig. Ook de mate van armzwaai neemt af en wordt asymmetrisch.

 

De eigen interne cues om te gaan lopen werken niet goed meer. Als de voeten blijven staan en het bovenlichaam beweegt dóór, kan bevriezing leiden tot vallen en heupfracturen. De impact van dit soort loopstoornissen is daarom groot.

 

Patiënten met deze symptomen blijken volgens medisch onderzoek baat te hebben bij externe, sensorische cues. Deze kunnen ook de eigen compensatiestrategieën ondersteunen.

Parkinson rollator

met drie ritmische cues

Het bevriezen treedt vooral op bij het starten met lopen, bij het draaien of het doorgaan van een deur. Of kan uitgelokt zijn door stress. De Rollz Motion Rhythm parkinson rollator ondersteunt in zo’n situatie de inzet van een ritmische loopbeweging met drie stimulansen om uit een freeze-moment te stappen:

 

  • een lichtstreepje op de grond;
  • een trilling in de handvaten;
  • ritmische tonen.

 

De een heeft vooral baat bij een laserlijn, de ander bij een hoorbaar ritme of een prikkel via de handvaten om op gang te komen. Daarom zijn de prikkels individueel instelbaar. Wat het beste werkt, kan namelijk per patiënt verschillen.

 

Verder helpen deze prikkels om het looppatroon en de paslengte te verbeteren. Daarom is deze rollator ook geschikt voor mensen met een door andere aandoeningen verstoord looppatroon. Overgangen in situatie, zoals een bocht of drempel, worden makkelijker.

Rollz Motion Rhythm parkinson rollator heeft drie stimuli om freezing tegen te gaan
Rollz Motion Rhythm in the park, transport chair package attached

Zichtbare, voelbare en hoorbare cues

op de parkinson rollator

Met een druk op de knop in het handvat start het ritmische patroon. Dit is individueel in te stellen. Zowel het laserstreepje dat op de grond voor de voeten wordt geprojecteerd, de trilling in de handvaten als de klinkende tonen geven het gewenste loopritme aan.

 

Het looptempo is in te stellen via de module aan de rollator. Het aangegeven tempo kan met de plus-knop licht worden opgevoerd om sneller te lopen. Of met de min-knop juist iets langzamer gezet om bewegingen soepeler te laten verlopen. De drie cues zijn met elkaar te combineren of apart gebruiken.

 

De groene laserlijn die op de grond voor de rollator wordt geprojecteerd werkt als visuele cue. Deze stimuleert over de laserlijn heen te stappen. Dit verbetert de paslengte en loopsnelheid. Ook stimuleert de plotseling zichtbare prikkel om de loopbeweging te starten.

 

Het akoestische ritme van de ingebouwde metronoom draagt bij aan het verhogen van de loopsnelheid. Ook helpt het hoorbare ritme om in een cadans te komen.

 

De voelbare trillingen in het handvat ondersteunen de gang tijdens het lopen. Ook het ritme van de vibraties kan apart worden ingesteld, bijvoorbeeld ondersteunend aan het hoorbare ritme. Een groot voordeel van deze tactiele cue is dat hij niet merkbaar is voor de omgeving.

Module op de Rollz Motion Rhythm parkinson rollator

Eerst bleef mijn moeder op een plek staan 'trappelen', ze kwam niet vooruit. Zeker als ze onderweg een obstakel tegenkwam. En kijk haar nu eens lopen!

Met deze parkinson rollator loopt pa meestal weer met ritmische passen, zonder te haperen. Wat een wereld van verschil.

Parkinson module op de Rollz Motion Rhythm
Cues starten tijdens het lopen via knop op de handgrepen

Handige en intuïtieve app

 

De cues snijdt u toe op uw persoonlijke situatie met de Rollz app. Deze werkt op verreweg de meeste Android en iOS toestellen. De app bestaat uit een menu van een enkele pagina waarop u de instellingen eenvoudig wijzigt.

 

Slimme instellingen

De loopsnelheid en keuze uit de drie cues stelt u in op uw rollator of via de app. Daarnaast kun u ook de geluidssterkte instellen en de lengte van het patroon. Zo speelt u elke dag in op eerdere ervaringen en op hoe u zich vandaag voelt: goed of ietsje minder dan gisteren? Dan zet u de loopsnelheid wat lager. Heeft u met uw therapeut een trainingsprogramma doorgenomen? Dan kunt u de instellingen daarop afstemmen.

 

Koppel uw Rhythm aan uw telefoon

U kunt de cues ook laten afspelen op uw telefoon. Die laat dan exact hetzelfde ritme en patroon horen als de parkinson-module op uw rollator. Deze zijn via de app immers draadloos aan elkaar gekoppeld. Zo kan ook uw smartphone meetikken met de metronoom in hetzelfde ritme als de rollator. Of meetrillen in uw zak. Dit vergroot de intensiteit van de externe prikkel.

De cues kunt u ook alleen via de telefoon laten afspelen. Die kunt u dan beluisteren via een kop- of oortelefoon. Zo hoort alléén u de metronoom, en merkt uw omgeving er niets van.

 

Varieer en voorkom gewenning

Een continue geluidsprikkel die steeds hetzelfde is, kan zijn uitwerking verliezen na verloop van tijd. Je went eraan en reageert niet meer op de cue. Daarom beschikt de app over twee toonhoogtes. Daarmee kunt u steeds een nieuw patroon maken. Door variatie in toon en ritme voorkomt u gewenning, elke keer klinkt het weer fris. Daarbij kunt u kiezen uit een ritmisch patroon van 8, 16 of 32 cues dan wel continu.

Rollz app voor het instellen van de details van de cues
Rollz app voor Android en iOs
Rollz Motion Rhythm - Cue pattern selection - random
Rollz Motion Rhythm - Cue pattern selection - No vibration
Parkinson module op Rollz Motion geïnstalleerd

Cues op uw eigen Rollz Motion

Laat hem ombouwen tot parkinson-rollator

 

Een ziekte als parkinson is progressief. In het begin volstaat een gewone Rollz Motion, later in het ziekteproces kunt u behoefte krijgen aan externe cues. Dan is het fijn om te weten dat uw eigen Rollz Motion, mits in uitstekende staat, kan worden geupgrade door de experts van Rollz International. Hiervoor kunt u een vergoeding aanvragen bij uw zorgverzekeraar.

 

Bij installatie van de parkinson-module krijgt uw Rollz Motion bovendien een grondige servicebeurt.

 

Accessoires bij de Rollz parkinson rollator

Sleepremmen

Sleeprem op de rollator voor de Rollz Motion

Sleepremmen

 

Wie Parkinson heeft, kan te maken krijgen met festinatie. Dit onvrijwillig versneld lopen met steeds kortere passen vergroot de valkans. De Rollz Motion sleepremmen kunnen helpen de snelheid beter te controleren.

 

Deze sleepremmen worden bevestigd op beide zijden van het frame. Ze drukken doorlopend op de achterwielen. Daardoor remmen deze continu af. De gewenste mate van weerstand is eenvoudig in te stellen door de verstelschroef wat aan te draaien.

 

De sleeprem is een accessoire dat op elke Rollz Motion te bevestigen is. De remkracht is op nul te zetten wanneer de Rollz Motion als rolstoel wordt gebruikt.

Twee extra lasers

Drie lasers projecteren groene lijnen voor rechtdoor, linksaf en rechtsaf

Twee extra lasers om de bocht te nemen

 

Twee extra lasers in de parkinson-module helpen bij het makkelijker inzetten van een bocht. Deze lasers projecteren schuine laserlijnen.

 

Om linksaf te slaan drukt u de cue-knop op het linker handvat wat langer in. De laserlijn verspringt nu schuin naar links. Dat stimuleert uw rechtervoet over de groene lijn te stappen. Voor een bocht naar rechts houdt u de knop op het rechter handvat ingedrukt.

Rolstoelpakket

Rollz Motion Rhythn als rolstoel met het rolstoelpakket erbij

Rolstoelpakket

 

Met het rolstoelpakket is de Rollz Motion Rhythm onderweg om te bouwen tot duwrolstoel. Bij deze rollator is het rolstoelpakket een accessoire.

 

Deze toevoeging maakt het mogelijk om er samen langer en verder op uit te trekken. Zelf lopen kan dan worden afgewisseld met je laten voortduwen.

 

Zie ook de Rollz Motion.

Andere accessoires

Overige accessoires

 

Op de Rollz Motion Rhythm rollator passen ook de overige accessoires, zoals paraplu, shopper, rugsteun, bekerhouder en shopper en het dienblad. Op reis is hij goed beschermd in de reishoes.

 

Zie hiervoor de Rollz Rollator accessoires.

Bewegen is goed bij parkinson

Bewegen is belangrijk, juist ook voor mensen met Parkinson. Door parkinson vermindert de balans, zowel bij het lopen als het staan. De houdingsreflexen die het lichaam in evenwicht moeten houden, werken minder goed.

 

Daarnaast lopen sommige mensen met parkinson vaak wat voorovergebogen. Ook daardoor vermindert de balans. Hierdoor kan valangst ontstaan. Een stabiele parkinson-rollator kan valangst verminderen. Het lopen voelt veiliger. Dat geeft dan niet alleen fysieke, maar ook geestelijke steun om er toch op uit te trekken.

 

Voldoende beweging speelt een belangrijke rol bij de behandeling. Door regelmatig te lopen blijft de spierconditie beter, de kans op vallen verkleint en het risico op andere aandoeningen neemt af.

 

Lees het bericht Bewegen is heel goed bij parkinson.

Blijven bewegen is belangrijk, bij ziekte van parkinson kan deze rollator een uitkomst zijn

Vergoeding via uw zorgverzekering

 

Standaard rollators worden niet vergoed door de zorgverzekering, een ‘complex loophulpmiddel’ zoals de Rollz Motion Rhythm vaak wel. Wilt u hier gebruik van maken, vraag deze dan voor aanschaf aan bij uw zorgverzekeraar. Dat kan via een aanvraagformulier voor een complex loophulpmiddel plus offerte.

 

Een complex loophulpmiddel maakt deel uit van het basispakket van elke zorgverzekering. Per verzekeraar scheelt het hoe en in welke mate dit product vergoed wordt. Wij adviseren u graag over dit proces.

Het formulier voor het aanvragen van een complex loophulpmiddel kunt u hiernaast downloaden. De toelichting dient als leidraad bij het invullen.

Parkinson rollator zelf uitproberen?

Neem contact op met Rollz International

Wilt u meer weten?

Download de flyer.

 

Zou u deze parkinson-rollator willen uitproberen onder begeleiding van de Rollz fysio?

 

Neem dan contact op met Rollz International in Diemen.

Bel 020-362 2010 of mail info@rollz.com.

×