Onderweg gaan zitten op de rollator

Komt u onderweg een bekende tegen en raakt u aan de praat? Of misschien wacht u op een taxi of op de tram. Dan wilt u even gaan zitten.

Op de meeste rollators kunt u gaan zitten. Ook als er geen bankje staat kunt u uitrusten en hoeft u niet te blijven staan. Dat is een prettige bijkomstigheid van het gebruik van een rollator. Om veilig te kunnen gaan zitten, zet u hem eerst op de parkeerrem.

Dit is de laatste Rollator rijles voor buiten uit een serie van vier.

Zitten op uw rollator
  1. Kies een geschikte plek, uit de looproute.
  2. Zet uw rollator op de parkeerrem.
  3. Nu kunt u gaan zitten, maar niet zoals in een stoel. Het is meer een ‘naar voren leunend zitten’. Uw benen vormen een ruime hoek met uw bovenlijf, net zoals wanneer u op het puntje van een stoel zit. (Niet zoals in een luie stoel, waarbij uw benen een rechte hoek van 90 graden vormen met uw bovenlijf.)
  4. Uw voeten blijven op de grond rusten.
  5. Bij deze manier van actief zitten kunt u ook weer makkelijker opstaan.
  6. Opgestaan en klaar voor vertrek? Pas dan haalt u uw rollator van de parkeerrem.

 

Tip van Anne-Wil voor extra veiligheid:

“Zet de voorwielen tegen een muur aan als u wilt gaan zitten. Zo weet u zeker dat uw rollator niet weg kan rijden met u erop, al staat hij op de rem.

  • Tekening Rijles buiten 10: zoals in de RM handleiding, maar dan met zelfde 60+ dame. Met daarbij de ruime hoek aangegeven (of in de figuur of met een lijntje ernaast.).


×